Anmeldelser af Finn Have: Landskaber i sidespejlet

De skrev:

Ole Lindboe, Magasinet Kunst:

"Landskabet lever endnu i dansk kunst - Finn Have viser sin version
Finn Have er en af dansk kunsts mere stilfærdige udøvere. Hans hovedmotiv er måske ikke så sexet, at de moderne opfatter det som interessant. Men han fortsætter alligevel
Med at udforske naturen gennem sin særlige og personlige optik. Senest har han brugt "landskabet set i sidespejlet", som sin optik. I fotos og malerier har han vinklet si fascination af de forbifarende natur, som den ses fra bilvinduets og sidespejlets særlige synsvinkel. Det er der kommet en spændende bog ud af med tekst af Erik Meistrup.
Kan anbefales til alle bilister, der føler en ambivalent frustration over kun at sanse landskaber set i farten."

Lars Svanholm, Kunstavisen:

"Spejlbilleder ad den landskabelige virkelighed ?
Finn Have er kendt som maleren, der sonderer landskabet og formidler det sete gennem billeder milevidt fra guldaldermalernes udtryk. Finn Have maler øjebliksbilleder, hvor han i farten fanger en stemning. Denne kan være forankret i et særegent lys eller måske blot mangel på samme.
Ofte arbejder kunstneren on location i kamp med vind, vejr, lærred og farver; men lige så tit bearbejder han sine synsindtryk i atelieret, enten i Odder eller på Mors - og netop transporten mellem disse destinationer har inspireret Have til at udfærdige en overvejende fotografisk bog med udgangspunkt i landskabet set gennem bilens sidespejl.
Når man bladrer bogen igennem, genopdager man så at sige det danske landskab i krat af den helt usædvanlige indramning, som et sidespejl repræsenterer. Formen er underlig eliptisk - en prototype på industrielt design.
Der er udgivet i massevis af bøger, der billedligt beskriver det danske landskab. Finn Haves version af et sådant er da også et billede på årstidernes skiften og sæsonerne individuelle karakter. Hvad der gør denne udgivelse usædvanlig er, foruden "motivet i spejlet", forfatteren og kunstanmelderen Erik Meistrups tekst, der sammenfatter Finn Haves kunst med den danske landskabstradition.
Finn Have har ikke kunnet nære sig for at bearbejde enkelte af de mange fotografier i Landskaber i sidespejlet, som er bogens selvfølgelige titel. I udkanten af en neongul rapsmark dukker pludselig en malet sortbroget ko op. På et andet billede optræder en flok flaksende krager og supplerende et regnvådt spejlglas en frø udstrakt i et eskaperende spring. Her er maleren på spil og dermed har han sat sit eget aftryk på spejlbilledet."


Torben Wendelboe, lektørudtalelse i DBC:

"Finn Have er en af vore anerkendte kunstnere med bl.a. Dit sted-Mit sted, Randers Kunstmuseum 2006. Bogen er skabt i forlængelse heraf. Erik Meistrup er kunstskribent med en lang række udgivelser bag sig. Bogens billedside udgøres af Haves fotografier af sideruden, hvri han udnytter, at sideruden i bilen giver et lille udsnit af en anden virkelighed, end den man ser gennem ruden. Det er der kommet en meget fin billedserie ud af, hvor Have også af og til griber ind i motivet med sin tegne- og malekunst. Det er fin billedkunst, æstetisk meget v elfungerende men også med karakter af filosofi eller metakunst, en forholden sig til landskabskunsten. Meistrup giver en kompetemt og ganske koncentreret en introduktion til landskabsmaleriet med stort overblik. Det bliver et heltsøbt værk med god tyngde."