Finn Have - Åndehuller
Jeg arbejder og har de sidste 3½ år arbejdet på et museumsprojekt Åndehuller. Udstillingen vises på Randers Kunstmuseum i efteråret 2017.

En beskrivelse af projektet, Åndehuller : Et malerisk projekt hvor indtryk fra by – og bynær natur er omdrejningspunktet for en malerisk fortolkning. Parkstemninger, citygardening , gadens ”grønne liv” er inddraget. Der er opsøgt miljøer i det nære såvel som storbyen. Jeg har besøgt og arbejdet i parker og anlæg i større og mindre byer såsom Nykøbing Mors, København, Stockholm, Helsinki, Hannover, Berlin, Budapest, Barcelona, Madrid, Venedig, London, New York, Sao Paulo, Nagoya m.fl. Når jeg besøger nye steder og har fået nok af det hektiske storbyliv, søger jeg ofte ud i byens grønne områder, parker eller lignende. Her hvor storbyens åndehuller findes, her hvor træer og planter giver en fornemmelse af naturens pulsslag, her hvor roen for en tid kan ”falde over een”, selv om man ofte ”rives ud af drømmene”, da disse steder også tiltrækker rekreative aktiviteter og man således bliver mindet om, at stederne er storbymenneskets åndehuller og således også afspejler det liv som leves omkring åndehullet. I byerne er der en ny tendens til at naturen skyder op på uventede steder – citygarden. Arkitekter arbejder bevidst med nye grønne områder og planter bl.a. træer i højhuse m.m.

Udover det rene natur/landskabselement indgår mennesker og det dyreliv som findes på stederne - d.v.s. fugle- ofte duer og måger, hunde mm. – i den maleriske fortælling.
Udgangspunktet og det motiviske er åndehulet og malerierne har et sammenhængende episk element, men er underlagt det malerisk, som for mig er afgørende. Der er arbejdet direkte på stederne med kul eller maling eller kombinationer, for at fange stedets atmosfære, rytme, lys, årstid m.m.